CSS General Science & Ability GSA. GK-I Solved MCQs Paper 2016


Here, you will have real MCQs questions of CSS General Science GK-I Past Papers MCQs 2016. As before 2016, CSS General Science and Abitility GSA. paper was known as CSS General Science GK-I. At that time, this paper also had total 50 MCQs having total 50marks. So, here you will get all CSS General Science GK-I Past Papers MCQs 2016.

CSS General Science GK-I Past Papers MCQs 2016

General Science and Ability Quiz

Q.1. Select the best option/answer and fill in the appropriate box on the answer sheet. 1 x 50 = 50.


CSS General Science & Ability Solved MCQs Paper 2016


1. Which of the following does not vary predictably with the depth of the aquatic environment?
A. Salinity
B. Temperature
C. Penetration by sunlight
D. None of these
Answer: A.

2. The ozone layer protects the earth from rays sent by the sun:
A. Ultraviolet rays
B. Infrared rays
C. Gamma rays
D. Radioactive rays
e. None of these
Answer: A.

3. The ozone layer is present in atmosphere above earth. The stratum layer. of atmosphere in which ozone layer lies is called as:
A. Exosphere
B. Mesosphere
C. Stratosphere
D. Ionosphere
e. Troposphere
Answer: C.

4. One of the main functions of the earth’s ozone layer is to
A. Prevent global warming
B. Filter out ultraviolet rays
C. Absorb pollution
D. All of the above
Answer: B.

5. The Pakistani population receives the largest dose of ionizing radiation from:
A. Natural sources.
B. Fallout from nuclear weapons testing.
C. Nuclear medicine.
D. Nuclear power plants.
Answer: A.

6. Which are air pollutants?
A. Aerosols
B. Sewage
C. DDT
D. Fertilizers
Answer: A.

7. Which of the following does not cause soil erosion?
A. Wind
B. Overgrazing
C. Sun
D. Water
Answer: C.

8. The gas associated with global warming is:
A. C02
B. H2S
C. CH4
D. S02
Answer: A.

9. In water pollution, industries are said to be the:
A. Line sources
B. Point sources
C. Area sources
D. None of these
Answer: A.

10. Among the following, the only secondary pollutant is:
A. Sulphur Tetroxide
B. Sulfur dioxide SO2.
C. Ozone
D. None of these
Answer: C.

11. Which of the following groups of plants can be used as indicators of SO pollution of air?
A. Epiphytic lichens
B. Ferns
C. Liverworts
D. Hornworts
Answer: A.

12. Prevailing winds affect a region’s climate by
A. creating desert areas.
B. causing more precipitation on one side of a mountain.
C. affecting how much precipitation it receives.
D. controlling the amount of solar energy it receives.
Answer: C.

13. Carbohydrate content in potato is:
A. 12%
A. 12%
B. 22%
C. 32%
D. 42%
Answer: B.

14. Which refrigerant is commonly used is used in cold storage in our country
A. Ethylene
B. Carbide
C. Liquid Ammonia
D. Sodium Benzoate
Answer: C.

15. Those at greatest risk for food-borne illness include:
A. Infants and children
B. Pregnant woman
C. Immunosuppressed individuals.
D. All of the above.
Answer: A.

16. One of the following is a water soluble vitamin:
A. Vitamin A
B. Vitamin D
C. Vitamin K
D. None of these
Answer: D.

17. Mango variety having strong flavor is
A. Sindhri
B. Chaunsa
C. Langra
D. Fazli
Answer: C.

18. Proteins are made up of
A. Polynucleotide
B. Polypeptide
C. Oxyacetylene
D. None of these
Answer: B.

19. Pineapple variety suitable for canning is
A. Queen
B. Kew
C. Mauritius
D. Cayenne
Answer: B.

20. Richest source of Riboflavin is:
A. Papaya
B. Mango
C. Bael
D. Karonda
Answer: C.

21. Richest source of iron is:
A. Mango
B. Bael
C. Pomegranate
D. Dry Karonda
Answer: D.

22. Which one of the following is a Climacteric type of fruit?
A. Banana
B. Citrus
C. Litchi
D. Grape
Answer: A.

23. For Low Sugar content, potato tubers are stored at:
A. 5°C
B. 10 °C
C. 15°C
D. 20°C
Answer: B.

24. For long-term storage, potato should be stored at:
A. 0-5°C
B. 5-10°C
C. 10-15°C
D. 15-20°C
Answer: D.

25. Proteins are made up of CSS 2012.
A. Polynucleotide
B. Polypeptide
C. Oxyacetylene
D. None of these
Answer: B.

26. Milk that can remain on supermarket shelves, free of microbial growth, for many years has been processed by which of the following methods?
A. Using antibiotics in animal feed
B. Sequestrates
C. Aseptic processing
D. Use of humectants
Answer: C.

27. The dominant phase of life cycle in these organisms is haploid:
A. Mosses
B. Bacteria
C. Protozoa
D. None of these
Answer: A.

28. The term cell was coined by
A. Schwann
B. Robert Hooke
C. de Ban
D. Tatum
Answer: B.

29. Cell theory was proposed by
A. Beadle and Tatum
B. Robert Hooke
C. Schwann and Schleiden
D. Antony van Leeuwenhoek
Answer: C.

30. Which of the following, lists the four stages of food processing in order?
A. Ingestion, digestion, absorption, elimination
B. Digestion, ingestion, absorption, elimination
C. Ingestion, absorption, elimination, digestion
D. Absorption, digestion, ingestion, elimination
e. None of these
Answer: A.

31. Artificial selection was practiced by the CSS 2012.
A. Arabs
B. Chinese
C. Romans
D. None of these
Answer: C.

32. Identify the non -membranous organelle from the following
A. Ribosome
B. Endoplasmic reticulum ER.
C. Nucleus
D. Chloroplast
Answer: A.

33. .Microfilaments are composed mainly of a protein called
A. Actin
B. Tubulin
C. Myosin
D. Chitin
Answer: A.

34. In mitosis, chromosomes line up at the equatorial plate during
A. Anaphase
B. Metaphase
C. Prophase
D. Telophase
Answer: B.

35. Which one of the following is the largest terrestrial wild animal?
A. South Asian elephant
B. African elephant
C. Giraffe
D. White tiger
Answer: B.

36. Defect of color blindness can be remedied by the use of
A. Concave lens
B. Convex lens
C. Cylindrical lens
D. None of the above
Answer: D.

37. There are 40 coins in a bag, consisting of Rs. 5 and Rs. 2 coins. If the total amount is Rs. 140, how many Rs. 2 and Rs. 5 coins are there in the bag?
A. 20 each
B. 25 and 15
C. 30 and 10
D. 22 and 18
Answer: A.

38. Which one of the following planets has largest number of natural satellites or moons?
A. Jupiter
B. Mars
C. Saturn
D. Venus
Answer: A.

39. Which of the following planets rotates clock wise?
A. Mars
B. Jupiter
C. Venus
D. Mercury
Answer: D.

40. Which of the following order is given to the planets of solar system on the basis of their sizes?
A. Jupiter, Saturn, Earth, Mercury
B. Saturn, Jupiter, Mercury, Earth
C. Mercury, Earth, Jupiter, Saturn
D. Earth, Mercury, Saturn, Jupiter
Answer: D.

41. The time taken by the Sun to revolve around the center of our galaxy is
A. 50 mn years
B. 100 mn years
C. 250 mn years
D. 365 mn years
Answer: C.

42.: The planet having the largest diameter is
A. Earth
B. Jupiter
C. Venus
D. Uranus
Answer: B.

43. The planet Mercury completes one rotation around the sun is CSS 2010.
A. 88 days
B. 365 days
C. 98 days
D. 60 days
e. None of these
Answer: A.

44. Although the mass of a man on moon remains same as on the earth he will
A. Be much happier there
B. Weigh one sixth as much
C. Weigh twice as much
D. None of these
Answer: B.

45. The planet of the solar system which has maximum numbers of Moon is: CSS 2011.
A. Jupiter
B. Venus
C. Saturn
D. Uranus
e. None of these
Answer: A.

46. The earth rotates 011 its axis from_
A. North to south
B. South to north
C. East to west
D. West to east
Answer: D.

47. Name two planets which revolve around their axis from east to west
A. Earth and Venus
B. Mars and Earth
C. Venus and Uranus
D. Mars and Uranus
Answer: C.

48. Our sun is classified as CSS 2012.
A. A Blue giant
B. A Yellow dwarf
C. Supernova
D. None of these
Answer: B.

49. The hottest planet of our solar system is
A. Mercury
B. Venus
C. Mars
D. Earth
Answer: B.

50. Relative to the center of our galaxy, ____.
A. its starts are stationary
B. its stars move entirely at random
C. its stars revolve
D. Population I starts are stationary and Population II star revolve
Answer: C.

Consider linking to these MCQs:

 

ALL Members are requested to solve this paper if you, Corrections are also welcome. Please, mention all the answers you know in the comment box.

Click below to download in PDF
CSS General Science GK-I Past Papers MCQs 2016


Leave a Reply